Eko upratovanie

::

Určite sa už vaše domácnosti skvejú čistotou. Ale nepreháňajte, čistý a uprataný dom pri deťoch či zvieratách vydrží maximálne jeden deň!

Pre nás, ktorí si nechávame upratovanie na poslednú chvíľu je tu pár typov na upratovanie, ktoré nezamorí vašu domácnosť zmesou chemikálií a ako bonus navyše neuškodí prírode.

 Ak Vám doma chýba nejaký čistiaci prostriedok, nemusíte bežať do obchodu. Len sa chvíľu začítajte a potom hor sa do upratovania!

Na upratovanie sú najlepšie tradičné kuchynské komponenty ako sóda, ocot, soľ a horúca voda. Ako ich použiť?

Ocot ničí plesne, baktérie a bacily. Neutralizuje zásadité látky, žieraviny a pachy. Biely vínny ocot nezanecháva žiadne škvrny. Odstraňuje napr. škvrny a usadeniny na vodovodných batériách a vani. Ocot je aj leštidlom. Môžete do vody pridať trochu octu a vyčistiť okná. Je vhodný aj na čistenie chladničky, nakoľko odstraňuje pachy. Ocot odporúčame pridať aj do prania namiesto aviváže (nebude mať arómu octu J) a do umývačky riadu – vyleští a zároveň odstráni vodný kameň.

Citrón má podobné účinky ako ocot a má príjemnejšiu vôňu.

Soľ je vhodná na drhnutie, na odstraňovanie mastnoty. Škvrnu posypte soľou, vtrite ju, počkajte a zotrite. Soľ zmiešaná s citrónom vyčistí povrchy so zažratou špinou. Spoločne zneškodnia pachy, odstránia mastnotu a olejové škvrny.

Sóda bikarbóna je zásaditá a vhodná na odstraňovanie škvŕn, fľakov a mastnoty. Keď nepostačí čistá sóda, skombinujte ju s octom. Ale pozor, kyselina spolu so zásadou budú silno reagovať penením.  Kombináciou octu a sódy si môžete vyčistiť aj výlevky a toaletu.

Horúca voda čistí perfektne, ale dajte si pozor na ruky. Pri umývaní riadu, či podlahy horúcou vodou použite radšej rukavice. Voda je najlepšie univerzálne rozpúšťadlo na svete. Rozpúšťa mastnotu aj špinu a na bežné upratovanie častokrát viac ani nie je potrebné.

Studená voda naopak dobre odstraňuje čerstvé škvrny od ovocia či krvi. Len je potrebné znečistenú vec namočiť a preprať okamžite.

Ak upratujete drevené plochy, nezabudnite na kúsok olivového oleja. Zmiešajte ho s pár kvapkami citrónovej šťavy a môžete utierať. Ak máte na drevených povrchoch škrvny od horúcich hrnčekov, zmiešajte olej s popolom. Táto kombinácia nevyzerá vábne a už vôbec nie ako čistiaci prostriedok, ale je to skvelé leštidlo. Presvedčte sa sami.

Ak Vám pri upratovaní ekologickými prostriedkami chýbajú vône čistiacich prostriedkov, pridajte si do vody v rozprašovači čajovú lyžičku čajovníkového oleja. Pomôže pri čistení, zničí baktérie a upratovaniu dodá krásnu vôňu, na rozdiel od čistiacich prostriedkov zdraviu prospešnú.

Ekologické čistiace prostriedky si môžete aj zakúpiť. Ideálne v bezobalových obchodoch do ktorých si nezabudnite doniesť nádobky. Zoznam bezobalových obchodov nájdete na stránke www.ecohero.sk

Nezabudnite ani na handričky, hubky a kefy. Rovnako sa dajú zohnať bez vytvorenia odpadu – handry zo starých tričiek či ponožiek, hubky na riad a kefy si môžete kúpiť z prírodných materiálov bez použitia plastov. Lufu si môžete aj sami vypestovať. Tu je postup: https://www.ecolia.sk/blog/pestovanie-lufy/.

Obchody kde vám načapujú alebo predajú ekodrogériu v Banskej Bystrici:

Banská Bystrica, SANECO, 29. augusta 20, 974 01 Banská Bystrica
Banská Bystrica Terminál, Ulica 29. augusta 37
Banská Bystrica Horná,  Horná ulica 61/A
Banská Bystrica Námestie SNP, Námestie SNP 18
Banská Bystrica OC Európa, Obchod BIO Caramel BB, Na Troskách 25
Banská Bystrica Sásová,  Rudohorská č. 16
Banská Bystrica -Kyjev, Kyjevské námestie č. 5
Banská Bystrica -Tesco, Zvolenská cesta 8
Všetky predajne DM drogérie predávajú eko drogériu.

Eko drogériu si môžete kúpiť aj v internetových obchodíkoch, ktorých je veľmi veľa. Tu sú typy na zopár z nich:

www.zemito.sk/upratovanie
www.akoeko.sk/eko-upratovanie
www.ekomarket.sk/eko-cistenie
www.naureus.sk/eko-upratovanie

Držíme palce nech je upratovanie zábavou pre celú rodinu 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *