Vianoce pre zvieratá

::

Jednou z najmilších zimných aktivít je určite kŕmenie a pozorovanie divých zvierat, ktoré počas zimy trochu strácajú plachosť a sú k nám bližšie. Medzi tie, ktoré sa dajú pozorovať najjednoduchšie patria vtáky. Sýkorky, drozdy, vrabce, stehlíky, ďatle a mnohé iné. Ak im pripravíme chutné pohostenie a budeme ho pravidelne dopĺňať, máme postarané o zábavu na celú zimu.

Pravidlo číslo 1 – kŕmime len vhodnými potravinami.

To znamená nič solené, pokazené, žiadne pečivo ani vodu. Naopak, veľmi vhodné sú slnečnicové semienka, orechy, jabĺčka, šípky, žalude, mak, vločky a obilie, nesolená masť a loj (napríklad aj na koži). Dávame veľký pozor, aby krmivo nemoklo a nezačalo plesnivieť.

Pravidlo číslo 2 – kŕmime pravidelne

Vtáčiky sa z našej nádielky potešia a časom sa na ňu začnú aj spoliehať. Noci sú počas zimy dlhé a vtáčiky sa musia najesť hneď ráno. Inak im často hrozí, že umrznú od hladu a vyčerpania. Veď menšie zvieratá musia jesť oveľa častejšie ako my.

Pripravte zvieratám Vianoce

Inšpirujte sa našimi typmi na tvorbu krásnych koláčikov pre zver, jedlých reťazí a ďalších chutných a zdravých ozdôb, na ktorých si môžu prísť pochutnať aj ďalšie zvieratá: veveričky, srnky, zajace či jelene.

Navlečte na šnúrku striedavo kusy jablka, šípky a rozpolené vlašské orechy. Použiť môžete aj arašidy, brusnice, hrušky … jednoducho ovocie a orechy, ktoré máte.

Pustite sa s deťmi do varenia! Roztopte nesolenú masť, zamiešajte do nej slnečnicové semienka, vločky a ďalšie semienka ktoré máte a začnite tvarovať. Z tuhnúcej zmesi môžete vytvoriť guľky, srdiečka … zmes môžete nechať zatuhnúť v jogurtových téglikoch, tortovej forme, vykrajovačkách alebo cukrárskych košíčkoch. Ozdobiť ich môžete semienkami, kúskami ovocia a orieškami. Zatuhnúť ich dajte na chvíľu von do zimy. Potom už stačí hotové koláčiky povešať do záhrady. Ak by na nich šnúrka nedržala, jednoducho ich zaveste v sieťke na ovocie.

Zmes môžete natrieť aj na šišky, vyplniť ňou rolku toaletného papiera, orechové či kokosové škrupiny.

Ak sa chcete pohrať ešte viac, vystrihnite si z kartónu rôzne tvary, potrite ich nahrubo masťou a vysýpajte na ne semienka v kombinácii s plodmi.

Príprava koláčikov a jedlých ozdôb pre vtáčiky sa stane určite jednou z najobľúbenejších zimných aktivít vašej rodiny. Rovnako ako pozorovanie spokojných návštevníkov. Preto nezabudnite umiestniť dobroty blízko okna a nachystať zošítok, pero a určovacie kľúče.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *