ZASADENÉ 2021!

::

Pestovanie vlastného ovocia či zeleniny je tým správnym krokom ako pomôcť prírode. Jednoducho to, čo si vypestujeme sami bez umelých hnojív a zbytočnej chémie je to najlepšie. Nezásobuje nás to len potravinami.

Zdravé jedlo, práca so zemou na čerstvom vzduchu, pohyb aj skvelá aktivita pre deti na uvedomenie si zodpovednosti. Pestovanie s deťmi ponúka aj veľa príležitostí na objavy. No to je len časť prínosov. Pestovanie vlastných potravín znižuje potrebu ich prevážania (neverili by ste, akú diaľku precestujú bežne potraviny, kým sa dostanú na náš stôl). Žiadny domáci hospodár si na svoje polia nesype toľko chémie a nestrieka toľkými postrekmi to, čo plánuje zjesť so svojimi najbližšími a navyše, pestré políčka s rozličnými plodinami a s medzami sú ideálnym miestom pre život mnohých živočíchov. Napríklad včiel, motýľov, čmeliakov, jašteríc a mnohých iných. Zelené balkóny a komunitné záhradky pri panelákoch nám počas leta ochladzujú rozpálené mesto.

Nemáte vlastnú záhradu? Nevzdávajte sa! Možností je hneď niekoľko: Môžete požiadať príbuzných alebo susedov, ktorí nevyužívajú svoju záhradku. Dohodnúť si využívanie strechy paneláku na pestovanie, pestovať si na vlastnom balkóne alebo okne – či už z vonkajšej alebo vnútornej strany. Vidíte? Pestovať sa dá všade 🙂

Neváhajte a pustite sa do príprav. Postupne prichádzajúce oteplenie nám poskytlo trochu času na zháňanie semien, tvorby osevných plánov (nakreslite a napíšte si v kruhu rodiny, čo by ste tento rok chceli pestovať). Vhodné rastliny na pestovanie pre deti sú napríklad: mrkva, tekvica, hrášok, fazuľa, reďkovka. Začať odporúčame určite so žeruchou, ktorá má najrýchlejší jedlý výsledok 🙂 Nezabudnite na jahody a kvety. Deti budú takúto záhradku milovať. Doprajte im ich vlastný kútik. Pri starostlivosti oň im však určite pomôžte.

Začínajte pomaly, nemajte príliš veľké očakávania. Na druhej strane venujte rastlinám väčšiu pozornosť – doprajte im priestor, dobrú pôdu, ak potrebujú, tak oporu a samozrejme pravidelné zavlažovanie. Na prípravu vyvýšených záhonov, kvetináčov či dobrej pôdy je vhodný čas práve teraz. Vymyslite si pestovanie, ktoré vás bude baviť! Vysaďte si napríklad na balkón (ešte nie teraz, ale možno v polovici mája) ťahavé fazule, ktoré vám budú robiť cez leto originálne tienidlo. Alebo si na záhradke pripravte z palíc osadených do kruhu a hore zviazaných úkryt pre vašich drobcov. Neskôr ich môžete zazelenať fazuľkou či ťahavými kvetmi.

Podeľte sa s nami o svoje pestovateľské skúsenosti, úspechy aj nezdary. Budete inšpiráciou pre ostatných a určite spoločne nájdeme veľa dobrých rád a typov. Rozhodne pestovanie aspoň vyskúšajte. Je v ňom veľká múdrosť našich predkov.

Vaše ekocentrum Malá líška

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *