Pes nie je vianočný darček

::

Pre psa je najdôležitejšia jeho svorka = rodina. Preto priniesť psa domov neznamená to isté ako kúpiť si nové topánky. Znamená to prijať nového člena rodiny. Člena, o ktorého bude potrebné sa starať celý jeho život, vychovávať ho, chodiť s ním von, zabezpečovať mu vhodné podmienky, liečiť ho keď ochorie a možno aj zabojovať o jeho život. Nie je preto vôbec vhodné spraviť zo psa vianočný darček – prekvapenie, na ktoré často nie je rodina pripravená.

Namiesto toho sebe aj zvieratám v útulku pripravte pekné Vianoce tým, že si dohodnete venčenie. Môžete ich potešiť rôznymi vecami vytriedenými pri vianočnom upratovaní – uteráky, koberce, obliečky, .. (vopred sa opýtajte). Zaujímajte sa, či útulok nepotrebuje na prekonanie zimy aj inú pomoc napríklad kúpu potravín. Obdarovať druhých vám určite vyčaruje úsmev na tvári.

Útulky ponúkajú aj rôzne vianočné aukcie či predávajú tovar, ktorý im pomáha zabezpečiť príjem. Kúpou takýchto krásnych vecí urobíte radosť nielen obdarovanému ale aj útulkáčom. A vás môže hriať pri srdiečku pocit z vykonaného dobrého skutku.

… uvažujete o prijatí psíka či mačičky do rodiny?

Chovať psa stojí za to! Všetku vynaloženú námahu vám mnohonásobne vráti. Bude vaším ochrancom, potešením, istotou, že vás nikdy nezradí. Bude strážiť váš majetok, vytiahne vás na prechádzku, pomôže vám nadviazať kontakty s okolím, ktoré by inak nevznikli, bude vás baviť aj utešovať. Ak rozmýšľate nad psom, útulky ponúkajú jedinečnú možnosť ako si vyskúšať, či na to máte. Môžete si zobrať psíka do dočasnej opatery – psíkovi aj útulku pomôžete a zároveň si preveríte svoje sily a odhodlanie (napríklad ísť venčiť počas búrky).

Ak patríte k tým, ktorí už definitívne vedia, že sú na psíka pripravení a uvažujete o jeho kúpe, nekupujte! Darujte domov psíkovi z útulku! V útulkoch si nájde psa každý podľa svojich požiadaviek. Neraz sa tam ocitnú aj čistokrvné psíky alebo šteniatka, odhodlaní strážcovia, pokojní starší parťáci, ale aj nekoneční maznáci. Budú vám za to celý život verným spoločníkom.

Ak máte psov radi, ale neviete pre psíka zabezpečiť vhodné podmienky, je veľa spôsobov, ako byť so psami a pomáhať im! Oslovte blízky útulok a opýtajte sa, čo by potrebovali. Môžete chodiť so psíkmi von pravidelne. Buďte všímaví ku psom vo svojom okolí, možno by ste mohli ísť občas von so psíkom zaneprázdnenej susedy :o)  

… ako predchádzať vzniku nechcených zvierat

Snaha útulkov o riešenie problematiky nechcených psov a mačiek je enormná, šťastných majiteľov, ktorí si v útulku našli svojho domáceho miláčika je celá kopa, a predsa sú útulky stále preplnené, nechcené smutné duše častokrát utratené, lebo ich už skutočne nie je kam dať…

Natískajú sa tu otázky: „Ako sa dá tomu predísť? Čo robiť, aby bolo nechcených psíkov a mačiek menej? Ako sa nestať tým, kto raz bude klopať na brány útulku a prosiť o pomoc pri umiestnení vlastného psa či mačiatka?“ Dobrých rád a tipov je tu hneď niekoľko. Všetko je len o našej zodpovednosti.

  1. Nikdy nedávajte zvieratko nikomu ako darček!
  2. Ak máte mačičku, ktorá chodieva von, dajte ju kastrovať! Kastráciu odporúčame už v treťom mesiaci veku.
  3. Ak ste rozhodnutí prijať do svojej rodiny psa alebo mačku, v prvom rade vyberajte zvieratko z útulkov.
  4. Ak túžite po čistokrvnom plemene, dôkladne si preverte chovateľa a nepodporujte tých, ktorí mali šteniatka či mačiatka viackrát od tej istej sučky či mačky hneď po sebe. Preverte podmienky, kde sú psíky chované. Nikdy nepreberajte psa niekde na ulici. Nahláste v najbližšom útulku alebo rovno na polícii ak máte podozrenie na množiteľa. V tomto prípade sú vierohodnejšie zvieratká s papiermi.
  5. Ak nechcete svoju sučku kastrovať, pri každom háraní na ňu na 100% dohliadajte a dbajte o to, aby sa kvôli vám netúlali omámené psy po frekventovaných cestách. Kastráciu sučiek vrelo odporúčame.

Pes nie je darček len na Vianoce. Je to partner na veľkú časť života.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *