Operenci v mestskej oáze života

::

Výletu sme pre nepriaznivé počasie našli náhradný termín – 23.4. 2022, z čoho máme veľkú radosť, pretože výlet s ornitológom Imrichom Kováčom bol skvelý!
Stretli sme sa pri rybníku Podryba, kde sa snúbi voda so zeleňou, tichými zákutiami aj priestormi upravenými pre ľudí – jednoducho oáza života priamo v Banskej Bystrici. Pozorovali sme hlavne vtáctvo, no obzreli sme si samozrejme všetko: stromy, kvety, život vo vode aj historické bazény.

Zdokumentovali sme 14 druhov vtákov, učili sa poznávať druhy podľa spevu, viacero vtáčikov sme prilákali na nahrávky ich spevu. Zvládli sme aj “cestu odvahy” provizórnym mostíkom. Veľkou odmenou bola pre nás hniezdiaca kačica, popri ktorej sme opatrne prešli či volavka, ktorá si sadla na topoľ a nájsť ju bol skutočne oriešok 🙂

Bol to deň veľmi milých prekvapení. Napríklad sme stretli rybárov, ktorí čistili jazero a okolie od odpadkov – veľmi sme sa potešili a poďakovali im za ich prácu. Neplánovane sa okúpal len pes, nezmokli sme, pozorovania sa podarili, tvorili sme aj sa hrali. Verím, že nás čaká ešte veľa takto vydarených výletov. Tešíme sa na vás nabudúce!

Informácie o najbližších plánovaných výletoch nájdete tu.

Výletnú sezónu 2022 sme otvorili stopovaním. Viac sa o výlete dočítate tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *