Výletová sezóna 2023

::

V tomto roku sme s vami opäť zažili rôznorodé a zaujímavé poldenné výlety do prírody. Navštívili sme vtáčiu záhradu ekológa a spisovateľa Miroslava Sanigu. V Moštenici sme vám ukázali pramene ” živej” a “mŕtvej” vody (dokonca aj uhynuté živočíchy), krásne travertíny a aj vďaka pokusom sme spolu prišli na to, ako travertíny vznikajú. A ako tajný bonus sme vám ukázali poniklecovú lúku Mackov bok.

V máji sme mali špeciálny výlet – narodeninovú oslavu Malej líšky. Opekali sme si v prírode, hrali sa a šantili a dokonca aj kravičky nás prišli pozrieť. Na záver nás dobre poumýval lejak a my sa už teraz tešíme na ďalšie narodeniny. Čo si len pre vás pripravíme?!

Na výlete k Dobročskému pralesu ste zažili, ako prebieha terénny výskum veľkých šeliem. Spolu sme skúmali odtlačky stôp, trus aj kosť. Ekológ Nuno Guimaraes nám ukázal celú svoju výbavu, ktorú používa v prírode.

Teplá jeseň nám dopriala ešte dva skvelé výlety. V lesoch okolo Kordíkov ste spolu s nami spoznávali prírodu všetkými zmyslami. Cez pripravené aktivity ste ju nielen videli, ale aj počúvali, ochutnávali, ohmatali a ovoňali. Počas posledného výletu sme sa akoby dostali do čarovného lesa. Hmla a mohutné stromy vytvárali rozprávkovú atmosféru, ktorú sme doplnili zaujímavými objavmi: našli sme množstvo rôznorodých húb, salamandru, chutné jesenné plody aj znak, že aj medveď sa tu výdatne najedol :). Jaskyne boli ako vždy úchvatné, už v nich zimovali netopiere. Vďaka nášmu spoločnému citlivému pozorovaniu sa ani jeden netopier ani nepohol. Žiadneho sme zo zimného spánku nevyrušili, čo je veľmi dôležité.

Ďakujeme za skvelú spoločnosť a tešíme sa na vás opäť vo februári, kedy odštartujeme nový ročník výletov!

Váš tím Malej líšky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *