Výlety do prírody v roku 2021

::

Tento rok by sme mohli nazvať aj outdoorovým. Výskumy, výlety, tábory aj krúžky realizujeme v prírode a to nás veľmi baví! Výlety do prírody pre rodiny s deťmi boli veľmi úspešné. Boli sme s vami na ôsmych lokalitách, venovali sme sa skúmaniu stojatých aj tečúcich vôd, geologickému bádaniu, spoznávali sme jedinečnú jarnú flóru a snažili sme sa porozumieť životu riek a lesov.
Chceme poďakovať účastníkom – s nimi nás to v prírode jednoducho baví. Veríme, že spoločné objavovanie a pobyt v prírode tak ako v nás, aj vo vás rozvíja lásku a porozumenie prírode.

V Badínskom pralese

Badínskym pralesom za porozumením lesov

Pri rieke Hučava

Navštívili sme slobodnú mandrujúcu Hučavu, jej tok v obci Očová prehradený haťou aj miesto pod obcou kde sa rieka stáva opäť slobodnou, kde tento rok odstránili hať brániacu v migrácii rýb. Rozprávali sme sa o mokradiach, riekach a ich význame, čo si účastníci vyskúšali aj pri práci s modelmi riečnej a mokradnej krajiny.

Výlet na kamenné more do Vyhní

Vo Vyhniach sme navštívili dve geologické lokality: travertínovú kopu Mamut a kamenné more. Dozvedeli sme sa o baníckej histórii obce, o objavení termálnych prameňov aj o tom, ako vzniklo kamenné more. Tu sme spoznávali silu života, ktorá si hľadá miesto aj na nehostinných kameňoch a rozprávali sme sa aj o tom, z čoho sa skladá ryolit.

Geologický výlet na Španiu Dolinu

Vybrali sme sa do malebnej Španej Doliny a priniesli si odtiaľ kopec skvelých zážitkov, priateľstiev a geologické zbierky. Ďakujeme Dáške Dagmar Sedliakovej za odborné geologické vedomosti.

Výlet do Brusnianskeho potoka za potvorkami

Počas horúceho letného dňa sme preskúmali život v potoku aj okolitej prírode. Malých výskumníkov zaujímali všetky okolité rastliny, hmyz aj kamene. Objavovali sme, tvorili, spoznávali.

Výlet na Urpín za krásnymi ľaliami a orchideami

Potešilo nás množstvo orchideí (prilbovka biela, hniezdovka hlístová), hoci črievičníky ešte nekvitli a ľalie boli ešte len v puku. O to väčšou odmenou bol pre nás brezový háj a košatý buk. Nevynechali sme ani tvorenie, skúmanie hmyzu a pohodu v prírode … s nami je to vždy pestré ;o).

Náučným chodníkom v Jakube

29.5. sme zažili nádherný deň plný vzácnej a krátko kvitnúcej nádhery, skvelých ľudí, príjemného počasia a milých zvieracích prekvapení.

Pri Plavne

Výletovú sezónu roka 2021 sme otvorili 15.mája pri vode. Na výlete za žabkami ku Plavnu sme si vychutnávali krásy stojatych aj tečúcich vôd. Cesta popri Hrone v tieni krásnej brehovej zelene, mokrade a jazero. Na nebi krúžiace orly, volavky, rybáriky, kukučka, kačky, stopy jeleňov a medvedia stopa. Žabka, žubrienky a ryby kývajúce nám plutvou 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *