Ako vnímajú Radvančania svoje sídlisko?

::

Počas dňa Radvane sme sa aj my stali súčasťou osláv. Stáli sme pri stánku a hravým spôsobom sa venovali rozvoju biodiverzity v meste a podpore jej odolnosti voči dopadom zmeny klímy. Malí sa potešili zo skladačiek hmyzu, či napĺňania hmyzieho domčeka. Spoznávali rôznorodých opeľovačov (napr. muchy či osy) a hádali, ktorá vtáčia búdka je určená ktorému operencovi. Ale mnohých zaujala aj aktivita na doplnenie sídliska o zeleň a prvky na podporu biodiverzity (na mape).

Aktivitu realizovali staršie deti (od II.stupňa ZŠ) a vo viacerých prípadoch spoločne s rodičmi. Mapka zobrazuje Bernolákovú ulicu (priestor od Novamedu po garáže pri moste). Na doplnenie bola zeleň (stromy, kríky, kvetinové lúky, kvety), vodné prvky reprezentujúce zachytávanie dažďovej vody a prvky na podporu biodiverzity (úle, hmyzie domčeky, búdky, mŕtve drevo …). V zadaní mali doplniť ľubovoľný počet prvkov tak, aby sa im priestor sídliska páčil a aby v ňom mohli žiť okrem ľudí aj zvieratá (hmyz, vtáky, cicavce). No a rozprávali sme sa o tom, či by úpravy ktoré spravili, pomohli sídlisku zvýšiť odolnosť voči následkom zmeny klímy.

Tu je pár fotiek pre potešenie:
PS: Tam, kde to vyzerá, že paneláky zmizli – na strechách je zeleň a na parkoviskách tiež, ale pritom domy aj parkoviská zostali – len priestor je krajší, voňavejší, živší, zadržiava lepšie vodu, neprehrieva sa a teda je funkčnejší 🙂

Návštevníci boli skvelí a z ich umiestňovania prvkov posielam zhrnutie:
– ocenili zachytenie dažďovej vody do sudov (pre praktickosť), dažďové záhrady a jazierka umiestňovali spravidla ako prvé
– majú záujem vysadiť živú protihlukovú stenu medzi cestou do ZV a sídliskom zo stromov a kríkov
– viacerí (všetci zúčastnení dospelí) majú záujem o zelené zatienenie parkovacích miest (pod stromami alebo zelenými pergolami)
– veľmi obľúbené boli kvetinové záhony a hmyzie domčeky, ale boli sme požiadaný doplniť aj jedlé kvety, stromy a kríky (nakoľko deti mysleli aj na chutné spríjemnenie svojho pobytu vonku)
– dospelí mali veľký záujem o zelené strechy a chápali, že tým znížia prehrievanie budov počas leta. Páčila sa im aj predstava mať na streche zeleninové záhony. Sem umiestňovali aj včelie úle.
– mali záujem aj o kvetinové lúky s mozaikovým kosením, ale mali sme hlavne požiadavku na kosenie s výškou minimálne 5 – 10 cm, nakoľko sú nespokojní, že cez leto trávniky po kosení zhoria. Zároveň boli nespokojní s ponechaním trávnikov bez kvetov do výšky nad kolená. Čiže nekosením druhovo chudobných plôch.
– dopĺňali vtáčie búdky, kŕmidlá a napájadlá. Menej chápali významu mŕtveho dreva v meste. Mysleli aj na búdky pre dážďovníky, netopiere, ježkov a veveričky. Pričom mali veľkú radosť z predstavy, že spolu s nimi žije na sídlisku aj divočina v podobe množstva druhov zvierat.

O výsledkoch našej milej aktivity sme informovali aj mestský úrad a miestnu občiansku radu. Veríme, že nás čakajú krásne spoločné projekty, v ktorých predstavy obyvateľov spolu s nimi naplníme.

Program budeme realizovať aj na školách, tak nám držte palce, aby oň bol záujem. Už teraz sme veľmi zvedaví na predstavy mládeže o tom ako majú vyzerať sídliská. Je to konkrétne tento program: Po nás potopa …. alebo nie?.

Tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity!

1 thought on “Ako vnímajú Radvančania svoje sídlisko?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *