Badínskym pralesom za porozumením lesov

::

Tohtoročnú sezónu výletov sme zakončili perfektne. Výletom do Badínskeho pralesa, ktorý sa uskutočnil v sobotu 6.novembra. Tešili sme sa nielen krásnej prírode, slnečnému jesennému počasiu a vysokej účasti návštevníkov, ale aj vedomiu, že od decembra budú pralesy Slovenska lepšie chránené. Je to významný míľnik.

Na začiatku sme predstavili model lesnej krajiny OZ Diana, ktorý bol vytvorený v rámci Interaktívnej environmentálnej výstavy prírodných procesov a manažmentu karpatskej krajiny financovaného Environmentálnym fondom v rámci POP3. Návštevníci si vyskúšali prácu s modelom a následne sme sa vybrali do skutočného lesa – pralesa.

Nachádzali sme rozdiely medzi pralesom, prírode blízkym lesom a monokultúrou. Rozprávali sme sa o tom, ako les zadržiava vodu, že druhová aj veková pestrosť drevín ovplyvňuje stabilitu aj rozmanitosť druhov. A nezabudli sme ani na rozkladajúce sa drevo plné života a dôležitú ochranu pôdy.

Program a objavy v prírode sme doplnili o hľadanie “pokladov” – plechoviek s ukrytými obrázkami zvierat, ktoré sa napokon stali súčasťou mnohých krásne nakreslených lesov. Lesov pestrých, s množstvom stromov, potokmi a mokraďami, rozkladajúcim sa drevom, krovinami aj lúčkami – lesov plných života.

Ďakujeme decká, že ste to všetko hneď pochopili a tešíme sa na vás nabudúce!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *