Podporujeme hmyz v meste

::

Vo štvrtok 22.9. sme boli na sídlisku Sásová a venovali sa hmyzu. Bol to studený deň a hmyzí obyvatelia boli v úkrytoch, ale to nás neodradilo. Prišli malí aj veľkí, aby sa dozvedeli o hmyze v meste viac a pomohli mu výstavbou hmyzieho domčeka.

Najskôr sme spoznávali hmyz aspoň na určovacích kľúčoch, povedali sme si, aké dôležité úlohy hmyz má. S pomocou pozorných detí sme objavili jedného kosca a vysvetlili sme si rozdiel medzi koscom a pavúkom. Nasledovala dielnička na ktorej si deti vyrobili svojho hmyzieho kamaráta z prírodnín.

A to už boli všetci naladení na prácu a s chuťou sa pustili do výroby hmyzieho domčeka. Obdivujeme najmä drobcov, ktorí usilovne pílili, vŕtali a skrutkovali a zdalo sa, že vôbec nie sú takí premrznutí ako my.

Dospelí sa venovali aj prednáške systémového ekológa Petra Saba. Bola veľmi poučná – dozvedeli sme sa, prečo vznikla klimatická kríza a aké sú naše možnosti na jej zmiernenie v meste. Ak budeme realizovať systematické kroky, zlepšíme hneď niekoľko faktorov: napr. vytvorením zelenej siete mesta zlepšíme zadržiavanie vody, znížime jeho prehrievanie, hlučnosť aj prašnosť a zároveň podporíme biodiverzitu. Zelená sieť môže zároveň slúžiť pre nemotorovú dopravu v meste. Naopak nesystematickými krokmi si na jednej strane pomôžeme a na druhej vyrobíme problém. Prezentáciu si môžete stiahnuť tu.

Akcia organizovaná v spolupráci s obyvateľmi mesta, Iniciatíva pre lokálne otvorené vládnutie v Banskej Bystrici a Mesto Banská Bystrica. Za fotky ďakujeme Sarah Šonkoľ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *