Diskusia Prehriate mesto – Ako to zvládnuť?

::

Tepla a sucha sme si toto leto užili dosť všade: na poliach, v záhradách, lesoch aj v meste. Práve mestá majú najviac spevnených plôch, ktoré zabraňujú vsakovaniu vody a teplo doslova pohlcujú, aby následne v noci ohrievali svoje okolie. Dôsledky boli katastrofálne: v budovách sa nedalo spať ani pracovať, uhynutý hmyz bol všade na uliciach, mláďatá vtáčat vyskakovali z hniezd a hynuli, tráva bola spálená, stromy usychali. Ak toto už znovu zažiť nechceme, musíme urobiť zmeny.

Diskusiu sme zorganizovali spolu s Centrom nezávislej kultúry Záhrada v utorok 27.9. Na úvod sme predstavili aktivitu nášho ekocentra Malá líška, realizovanú počas denných letných táborov. S deťmi sme skúmali význam stromov v meste a na záver deti v skupinách tvorili plagát Mesto v akom chcem žiť. Ich prezentácie boli pre nás všetkých veľmi poučné a motivujúce. Veľmi im ďakujem za ich odvahu predstúpiť pred verejnosť a povedať svoje názory, ukázať svoju prácu a predstavy.

Počas nasledujúcej diskusie sme sa zahryzli do problematiky spolu s Milanom Lichým – viceprimátorom a predsedom Dozornej rady spoločnosti Mestské lesy, Ľubošom Vrbickým – environmentalistom a aktivistom, Dankou Bardonovou – zo súkromného ekocentra Malá Líška a Michalom Valentom – zástupcom mestskej spoločnosti ZAaRES. 

Posolstvo detí v nás stále rezonovalo a opätovne sme sa k nemu vrátili v otázkach z publika. Je to na nás – my dospelí máme možnosť a teda aj povinnosť urobiť z Banskej Bystrice miesto, kde budú naše deti chcieť žiť.

Zapojte sa do premeny aj vy! Sledujte diskusie v rámci cyklu Zelená Bystrica v Centre nezávislej kultúry Záhrada. Príďte na naše podujatia na podporu biodiverzity v meste. Len spoločne máme šancu uspieť.

https://www.zahradacnk.sk/event/328-zelena-bystrica-prehriate-mesto-ako-to-zvladnut

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *