Vianočné darčeky ktoré potešia blízkych aj našu Zem

::

Predvianočný zhon je v plnom prúde a my chceme zohnať pekný darček pre každého blízkeho človeka. Reklamy nám strkajú pod nos samé zaručene “potrebné” veci, bez ktorých už naša domácnosť nebude “in” a našich najbližších by pod stromčekom čakalo len samé sklamanie….

… alebo ako je to s tým klamaním?

Moja teta ma naučila veľkú pravdu, že RE-KLAMA, je opakované klamstvo. Preto ich nepozerám, nepočúvam, nevnímam. Pred zháňaním darčekov sa naopak zamyslím nad každým z mojich blízkych – čo rád robí, kam rád chodí, čo sa mu v poslednej dobe pokazilo a čo ho naopak potešilo. Zapíšem si pár nápadov ku každému menu. Niekedy to vôbec nie sú veci!

Veď niekto má rád výlety, športy, kino, tvorenie… Veľa darčekov sa dá vytvoriť vlastnoručne a samozrejme tým najlepším darčekom je pozornosť, láska a čas strávený s našimi blízkymi. Vianoce nie sú o majetkoch a drahých daroch. Učme svoje deti aj samých seba skromnosti, vážme si jednoduchosť a praktickosť.

My vám ponúkame zážitkové darčeky:
1. poukaz na poldenný výlet s Malou líškou – menšia a väčšia verzia,
2. poukaz na terénnu vychádzku do prírody s Jankou a Nunom – expertom na veľké šelmy,
3. poukaz na zážitkový pobyt na rodinnom gazdovstve v Hornom Tisovníku,
4. poukaz na Celoročný kurz o liečivých bylinkách a plodoch našej prírody,
5. poukaz na prehliadku permakultúrnej záhrady Jedloles.

Tu je zopár pravidiel, ktoré je dobré dodržiavať:

  1. minimalizujme – čím menej hmotných darčekov, tým v budúcnosti menej odpadu
  2. kupujme užitočné a kvalitné veci – budú sa dlho využívať
  3. zamyslime sa, či by pre človeka ktorý “má všetko” nebol lepší zážitkový darček
  4. uprednostňujme darčeky z prírodných materiálov
  5. bez zbytočných obalov a plastov
  6. využívajme lokálne zdroje
  7. čo vieme, vyrobme sami
  8. o pekný obal sa tiež postarajme sami
  9. darčeky môžeme získať aj výmenou, prípadne od ľudí, ktorí už danú vec nepotrebujú – hodnotu daru to vôbec neznižuje
  10. kúpou darčekov podporme aj prírodné hospodárenie v regióne 🙂

Tak príjemné rozmýšľanie, tvorenie a nakupovanie. Ale hlavne nezabudnite všetkým svojim blízkym povedať/ napísať ako ich máte radi a za čo im ďakujete ♥️

Pre zjednodušenie hľadania prikladáme pár miest, na ktorých môžete nájsť kvalitnú eko-drogériu, jedlé darčeky, pomocníkov do kuchyne či do školy, oblečenie, batohy, okuliare či rúška.

FB skupiny: Nevyhadzujte, darujte (môžete zohnať želané a darovať neželané darčeky), Montessori bazár, Fila trix (uplstené darčeky), Tottem ART (maľovanie zvoleného prírodného motívu na tričká, mikiny, rúška, …), Farma Roziak Zvolen (potraviny aj prírodná kozmetika).

Soaphoria.sk, bezobalovo.sk, ekofriendly.sk, lovecoco.sk, ekologickadomacnost.sk, bambusovekefky.sk, biotiful.sk, ecolocco.sk, bionakupy.sk, prijemneveci.sk, mobake.sk, eatgreen.eco, bio-way.sk.

Samozrejme obchodov a miest zo zaujímavými eko a prírodnými darčekmi je oveľa viac. (Napríklad téme kníh sme sa vôbec nevenovali.) Budeme radi, ak nám typy na vaše obľúbené ekoobchody prezdieľate na našom FB Malá líška – ekocentrum.

Váš tím ekocentra Malá líška 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *