Rozkvitnutými Jakubskými lúkami

::

Druhú májovú sobotu sme si oddýchli v prírode. Účasť sa črtala skutočne vysoká, počasie sľubovalo príjemný, nie príliš prehriaty deň. Na miesto stretnutia som išla skôr, zvedavá na nových neznámych účastníkov. Bude sa im výlet s nami páčiť?

Čochvíľa sme už boli všetci. Usmiati a pripravení na výlet. Zoznámili sme sa a vzájomne predstavili deti. Veď nech si dnešný výlet užijú. Budeme spoznávať lúky a rôzne spôsoby ich obhospodarovania. Spravíme si aj laický botanický prieskum a porovnáme, ktoré lúky sú druhovo bohatšie.

Hneď po úvodných informáciách o lokalite sme si vyskúšali prvý botanický prieskum. V kruhoch s plochou 1m2 sme mapovali počet druhov na plochách ponechaných na pospas osudu. Nekosených, nespásaných. Rastie si tam čo chce, čiže žihľava, kozonoha, pretláča sa pár malín a ďalších rastlín. Inak nič moc.

Pridáva sa ku nám ešte jedna border kólia. Evidentne to tu pozná a veľmi milo sa správa. Typujeme, že hore na lúke ju odovzdáme bačovi.

Ideme ďalej. Čaká nás prechod teplým lesom a lokalitou známou vzácnymi orchideami. Lúkam dáme teda na chvíľu pokoj a kocháme sa vstavačom purpurovým, hmyzovníkmi, prilbovkou, vstavačom trojzubým aj bledým a ďalšími teplomilnými rastlinami. Rastie tu ľan, zerva hlavičkatá, guľôčka bodkovaná, kamienka modropurpurová či horčinka väčšia. Spoznávame aj faunu – mladí prírodovedci chytajú čo sa podarí a my im to určujeme 🙂 (bystruška fialová, lajniak, snehulčík, ..).

A prichádzame na lúku, kde nás už vítajú ovečky. Bača ide priamo k nám. Pes nie je jeho, ale vysvetlil nám, že je z domu na začiatku cesty a bežne sprevádza turistov. Tak ho teda vrátime na záver.

Stretnutie s bačom je veľmi obohacujúce – dozvedáme sa koľko má oviec, ukazuje nám ako pomocou psov ovláda stádo. Vidíme aj fotky jeleňa, ktorého vychoval, dozvedáme sa o medveďovi a iných šelmách. Na spasenej lúke obzeráme svrčky aj žihľavu, ktorú obišli. Našli sme na nej húsenice babôčky pŕhľavovej. Všetko je tak, ako má byť.

Ideme si posedieť a zjesť desiatu. Kocháme sa výhľadmi, debatujeme a deti sú už nedočkavé. “Kedy budeme znova určovať rastlinky?” Idem im umiestniť kruhy a pustíme sa do toho. Na prvej lokalite sme našli 5 – 6 druhov a tu, kde lúku občas spásajú ovečky 14 – 16 druhov. Rozdiel je obrovský, nachádzame kvitnúce aj liečivé byliny, rôzne trávy. A to ešte hodnotíme, že na lúkach, ktoré sa pasú len 1x ročne a 2.x sa pokosia a nechajú vytrúsiť semená bylín priamo na mieste, sú ešte bohatšie s vyšším zastúpením kvitnúcich druhov. Je skvelé debatovať s takýmito všímavými ľuďmi.

Zahráme sa hru, v ktorej sa dozvieme rozdiel medzi bohatou lúkou a monokultúrou aj to, čo sa deje ak lúku/ trávnik kosíme príliš často alebo ho naopak opustíme a už sa oň nestaráme. Obzrieme si aj stromy a užijeme si telocvik v prírode 🙂

Naša cesta sa opäť vinie lesom. Schádzame dole, drobci sa nás občas chytia za ruku ako dobrých známych. Ukazujeme im ľalie, ktoré sa na kvitnutie ešte len pripravujú, obzeráme sa, či neuvidíme roháča alebo iný poklad. Napokon sme našli materinu dúšku a tak si z nej trocha nazbierame a pomaly uzatvárame okruh našej trasy. Psí sprievodca sa vrátil domov.

Výlet bol skvelý. A nebolo to len dobrou lokalitou, či aktivitami. Vďačíme za to predovšetkým účastníkom. Rodičia, veľmi dobre vychovávate svoje deti. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s vami!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *