Jedlo počas Vianoc

::

Koniec roka sa spája aj s množstvom typických jedál a koláčov. Priznajme si však: najskôr za kopec potravín zaplatíme hrozné sumy, navláčime ich domov, pri rúre a sporáku strávime hodiny, pár dní sa prejedáme, priberáme a nakoniec už ani nevieme, ako sa zvyšných koláčov či porcií kapustnice zbaviť a nebodaj niečo skončí aj v koši. Aký to má teda zmysel?

Striedmosť je namieste určite aj teraz. Radšej si na vianočné sviatky vymyslime aktívny program, na ktorý sa bude celá rodina tešiť. Predídeme tak sedeniu pred televízorom a nekonečnému prejedaniu sa.

Základom je dobrý plán. Napíšme si spoločne zoznam koláčov a jedál, ktoré budeme chcieť. Každému v rodine doprajme len jednu voľbu koláča, aby sa nestalo, že sa v zozname ocitne 6 a viac druhov. Nezabudnime na zdravé ovocie, oriešky a zeleninu, ktorá perfektne spestrí vianočné jedlá. Sušené ovocie si môžeme pripraviť vopred aj sami, zvlášť vo vykurovacom období sa nám jabĺčka či hrušky krásne vysušia aj na radiátore. Urobme nákupný zoznam a rozmyslime si aj časový harmonogram tak, aby sme nenapiekli naraz veľa koláčov s krátkou dobou spotreby. 

Potraviny, ktoré vieme zabezpečiť od lokálnych producentov alebo zo svojej vlastnej záhrady by mali mať prednosť. Podporíme tým nielen prosperitu regiónu, ale úsporou prepravy zároveň uľahčíme našej Zemi. Pri nákupoch sa vyhýbame palmovému oleju a tuku. Ukrýva sa napr. v palmaríne, čokoládach na varenie aj hotových sladkostiach. Pestovaním palmy olejnej v tropickom pásme pritom nenávratne prichádzame o obrovské plochy dažďových pralesov. Ohľad berieme aj na množstvo obalov potravín. Ideálne sú bezobalové obchodíky, ktoré v súčasnosti ponúkajú skutočne široký sortiment. Základom je však vyhýbať sa plastom a vzniknutý odpad doma poctivo vytriediť.

Dôležité sú aj nápoje. Medzi aktivity môžeme zaradiť napríklad výlet za minerálnou vodou v okolí a nahradiť ňou zbytočne kupované vody aj sladené nápoje. Osladiť si ju môžeme domácim sirupom – zdravou eko alternatívou. Zohriať sa môžeme čajom z domácich byliniek nazbieraných od jari do jesene alebo kvalitným alkoholom od miestnych producentov, napr. medovinou od obľúbeného včelára.

Pridávame pár typov, kde môžete zohnať lokálne alebo bezobalové potraviny v Banskej Bystrici, Zvolene a okolí:

  • Gazdovský trh v Banskej Bystrici na ulici Družby 35 (Fončorda) a ulici 29.augusta 19 (Sídlisko),
  • lokálne potraviny doručované na základe objednávky v bedničkách – www.lokapetit.sk,
  • na facebookových stránkach: Domáce produkty Zvolen a okolie, Domáci farmársky trh BB, Prebytky z biozáhrady,
  • vo Zvolene na farme Roziak, ulica 11. marca 50, časť Môťová.

Ak sa vám predsa len stane, že máte niektorých koláčov priveľa, podeľte sa s nimi alebo vymeňte za iné so susedmi alebo známymi. Zvyšky mnohých jedál a koláče môžete aj zamraziť a vytiahnuť neskôr. Nezabudnite si medzi recepty poznačiť, že o rok treba urobiť menšiu dávku.

Tak hor sa do plánovania, nakupovania a hlavne prajeme príjemné varenie a pečenie s drobcami aj bez nich 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *